Varemagasinet Sundt & co

Varemagasinet Sundt & co, tegnet av Per Grieg og oppført i 1938, regnes som en av de viktigste bygningene fra funksjonalismen.

Etter bybrannen i 1916 hadde arkitekt Finn Berner utarbeidet en samlet plan for fasadene rundt Torgallmenningen. Denne planen var preget av stilretningen nyklassisisme, men Sundt ble liggende utenfor denne fasadeplanen.



Illustrasjon: Grieg
I Sundt-bygget er alle funksjonalismens kjennetegn på plass. Bygningen består av et betongskjelett der fasaden henger utenpå, noe som muliggjør de sammenhengende vindusbåndene. Eksteriøret har langt på vei beholdt sine opprinnelige kvaliteter til tross for en del tilpasninger som er gjort opp gjennom årene.



Når det gjelder interiøret har Sundtbygget tapt mye av sin fordums prakt. Opprinnelig var interiørene lyse og luftige uten å være overlesset av ulike salgsartikler. Det ser imidlertid ut til at det er vanskelig å forene de krav som dagens handelsvirksomhet stiller med ønsket om å bevare de opprinnelige interiørene.

Da Sundtbygget var 50 år fredet Riksantikvaren bygningen for dermed å sikre et av hovedverkene innen norsk funkis-arkitektur. Det karakteristiske volumet skal bli spart for eventuelle påbygginger, og opprinnelige deler og materialbruk skal tas vare på, både i eksteriør og interiør. Et vesentlig element er vinduene med sine jerninnfatninger. Varehuset Sundt skal dermed sikres som ett av hovedverkene innen norsk funkisarkitektur.


Bijenkorf, Rotterdam, 1935
Fotograf ukjent.
Per Grieg har åpenbart inspirert av europeisk funksjonalisme, særlig Wilhelm Dudoks utforming av varemagasinet Bijenkorf i Rotterdam (1930).

Les mer om Sundt-bygget.

Et bilde tatt på kvelden synliggjør de karakteristiske vindusbåndene:



1 kommentar:

  1. Spela Mr green mobile casino direkt från din mobiltelefon! Genom att registrera dig på webbplatsen får du dygnet runt tillgång till casio när som helst och var som helst.

    SvarSlett