Forum kino


Forum kino kort tid etter åpningen.
(Arkivbilde BA)
Forum kino var den største frittliggende kinobygning i Norge. I Oslo ble det bygd en rekke flotte kinoer i denne perioden, men disse ble bygd som en del av større forretningsgårder. For å finne andre kinoer som Forum, må vi i stedet se til de store kinopalassene som ble bygd ute i Europa.

Forum er bygget i ren funkisstil, men de avrundede hjørenene og særlig inngangspartiet med søyler og glasstårn er klart inspirert av den mer eksklusive art deco-stilen.

Fotograf: Norvin ReklamefotoAdd caption
Byggearbeidene til det som skulle hete "Kronstad kino" startet i 1936. Arbeidet ble stoppet under krigen. Etter krigen fortsatte byggearbeidene for fullt, og kinoen var premiereklar den 4. oktober 1946. Forum hadde opprinnelig 1140 sitteplasser.


På 1940- og 50-tallet seilte kinoene i medvind takket være den generelle velstandsutviklingen og en klarere definert ungdomskultur. Folk fikk mer fritid, noe som ga kinoene et betydelig vekstpotensiale fram til fjernsynet kom på slutten av 60-tallet.


Forum kino inngår i et større bygningsmiljø ved Danmarksplass, også dette tegnet av Ole Landmark. Til sammen danner dette det største sammenhengende bygningsmiljø i Bergen fra 1930-tallet.

Som en direkte konsekvens av satsingen på det nye kinobygget i sentrum, ble Forum lagt ned som kino i 2005. Bygningen er imidlertid fredet, og en kan håpe på fremtidig kinodrift i privat regi, siden bygningen nå blir liggende sentralt ved bybanen.

2 kommentarer:

  1. Er Forum Kino funkis? Mange betrakter dette som et eksempel på Art Deco i Norge.

    Hilsen Dagfinn

    SvarSlett
  2. Så lenge vi snakker om inngangspartiet så er jeg enig med deg, det kan karsakteriseres som Art Deco. Bygningen forøvrig vil jeg imidlertid plassere innenfor funksjonalismen.

    SvarSlett