Danmarksplass

I 1933 ble det arrangert en arkitektkonkurranse om den utformingen av plassen i krysset mellom Fjøsangerveien, Michael Krohnsgate og Ibsensgate. Konkurransen gjaldt bare utformingen av fasader og grunnplaner for bygningene som skulle vende ut mot plassen. Det var allerede vedtatt at bygningene skulle ha fire etasjer og forretninger i første etasje.


1. premien gikk til Ole Landmark og Ludolf Parr for utkastet ”Firkant”. Juryen fremhevet hjørneoppbyggene langs Fjøsangerveien som bidro til å fremheve gatens betydning som hovedgate, samtidig som de samlet og fremhevet plassens arkitektoniske utforming.

Arkitekt Ole Landmark ble i 1935 engasjert til å utforme fasadene på 15 bygninger som skulle reises mot plassen. Han sto også for Forum kino.

Tomtene ble solgt til private utbyggere i 1936. Disse engasjerte egne arkitekter til detaljutplanleggingen av bygningene. Bebyggelsen ble reist mellom 1938-42, men utbyggingen ble aldri fullført. Plassen fikk derfor ikke det lukkede preget som Landmark hadde planlagt.

Danmarksplass fikk sitt navn i 1946 som uttrykk for takknemlighet for humanitær hjelp fra Danmark under 2.verdenskrig.

Utkastet "Piazza", utført av arkitekt J. Munthe Bull, nådde ikke opp i konkurransen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar